تارنمای انگلیسی «میدل ایست آی» در گزارشی فاش کرد که سقوط بشار اسد، رئیس جمهور سابق سوریه، طرح بسیار خطرناک رژیم صهیونیستی و امارات برای تجزیه سوریه را خنثی کرد.
این تارنما اعلام کرد که رژیم صهیونیستی قصد داشت اسد را تحت قیمومیت امارات در قدرت نگه دارد و در عین حال با کردها در شمال شرق و دروزی ها در جنوب روابط نظامی و استراتژیک برقرار کند.
به نوشته این تارنما، به گفته منابع امنیتی منطقه ای آشنا با این توطئه، سقوط دولت بشار اسد طرح رژیم صهیونیستی برای تقسیم سوریه به سه منطقه با هدف قطع روابط این کشور با ایران و حزب الله را خنثی کرد.
همچنین رژیم صهیونیستی در حالی که اسد را در قدرت در دمشق و تحت حمایت و کنترل امارات قرار داده بود، در حال برنامه ریزی برای برقراری روابط نظامی و راهبردی با کردها در شمال شرق و دروزی ها در جنوب بود.
این امر همچنین به محدود کردن نفوذ ترکیه در ادلب و شمال غرب سوریه، که پایگاه حیات تحریر الشام و گروههای شورشی مورد حمایت ترکیه که حمله آنها منجر به سقوط اسد شد، کمک میکرد.
«گیدئون سار»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در سخنانی که یک ماه پیش از سقوط دولت بشار اسد ایراد کرد به این طرح اشاره کرد و گفت که رژیم صهیونیستی باید با کردها و دروزیها در سوریه و لبنان ارتباط برقرار کند اما «جنبههای سیاسی و امنیتی» وجود دارد که باید در نظر گرفته شود.
سار گفت: “ما باید به تحولات در این زمینه نگاه کنیم و درک کنیم که در منطقه ای که همیشه در آن اقلیت خواهیم بود، می توانیم ائتلاف های طبیعی با سایر اقلیت ها ایجاد کنیم.”
اما زمانی که نیروهای طرفدار اسد در حمص و حماه فرو ریختند و راه دمشق را باز گذاشتند، رویدادها فراتر از برنامه بود.
در آن زمان، شورشیان موفق شده بودند خطوط مقدم را شکسته و حلب، بزرگترین شهر سوریه را بدون جنگ تصرف کنند و موازنه قدرت را در جنگ داخلی ۱۳ ساله این کشور تغییر دهند.
«محمد قاضی الجلالی»، نخست وزیر سوریه، در ساعات اولیه روز یکشنبه ۸ دسامبر در ویدئویی حاضر شد و گفت که آماده است قدرت را به صورت مسالمت آمیز تحویل دهد.
«احمد الشرع»، رهبر هیئت تحریر الشام که با نام «ابومحمد الجولانی» شناخته می شود، به سرعت پاسخ داد که آماده است تا الجلالی را تا زمان انتقال قدرت به دولت انتقالی در مقام نخست وزیری نگه دارد.
منابع امنیتی فاش کردند که حتی با نزدیک شدن هیئت تحریر الشام به پایتخت سوریه، سفرای امارات و اردن در این کشور تلاش هایی را برای جلوگیری از کنترل دمشق توسط هیئت تحریر الشام انجام دادند.
اردن ارتش آزاد سوریه و گروه های متحدش را از جنوب تشویق کرد تا قبل از تحریر الشام به دمشق برسند.
منابع امنیتی افزودند: «پیش از ورود الجولانی، دو سفیر ترتیبی دادند که تروریستهای ارتش آزاد سوریه، نخستوزیر سوریه را از خانهاش به هتلی که قرار بود در آنجا نهادهای دولتی را رسماً به گروههای مسلح تحویل دهد منتقل کنند»، که تصاویر الجلالی در حال انتقال به هتل توسط شورشیان منطقه حوران در جنوب سوریه متعلق به سپاه پنجم، یک نیروی نظامی متشکل از شورشیان سابق که قبلا با دولت سوریه آشتی کرده بودند، منتشر شد.
یک منبع آگاه در این رابطه گفت: جلالی تعلل کرد و به الجولانی پیغام داد و جولانی به او گفت: این کار را نکن که جلالی به این توصیه عمل کرد.
زمانی که رژیم صهیونیستی متوجه شد که نمی تواند مانع از تسلط تحریر الشام بر سوریه شود، شروع به تخریب مهمات و تجهیزات نظامی سوریه از جمله غرق کردن ناوگان نیروی دریایی این کشور در لاذقیه و اشغال مناطق مختلف آن از جمله کوه هرمون، بلندترین کوه سوریه در نزدیکی مرز با لبنان و بلندی های جولان اشغالی کرد.
یک منبع دیگر گفت: ” قرار داشتن این سلاح ها در اختیار حکومت اسد به دلیل سرمایه گذاری رژیم صهیونیستی برای حفظ اسد در قدرت خطری نداشت اما قرار گرفتن آنها در اختیار شورشیان خطرناک است.”
مقامات اردن و امارات متحده عربی نسبت به تصاحب قدرت توسط هیئت تحریر الشام و چشم انداز تشکیل یک دولت تحت رهبری اسلام گرایان در سوریه، حتی اگر همه جناح ها و مذاهب، همانطور که الشرع وعده داده را نمایندگی کند، ابراز نگرانی کرده اند.
از زمان وقوع انقلابهای بیداری اسلامی در سال ۲٠۱۱، اماراتیها در خط مقدم تلاشهای ضدانقلابی و ضد دموکراتیک در مصر، لیبی، تونس و یمن بودهاند.
به نظر می رسد جزئیات مربوط به آخرین لحظات حکومت اسد توسط ابراهیم الامین، سردبیر روزنامه الاخبار، که منعکس کننده دیدگاه حزب الله است، تا حدی تایید شده است.
الامین نوشت که اسد آنقدر متقاعد شده بود که اماراتی ها به کمک او می آیند که قبل از ترک دمشق “تا ساعات پایانی” منتظر ماند.
یکی از دستیاران اسد که تا آخرین ساعات قبل از خروج از دمشق با او بود، میگوید که این مرد همچنان امیدوار بود که اتفاق بزرگی برای جلوگیری از حمله گروههای مسلح رخ دهد.
او معتقد بود که «جامعه عربی و بینالمللی» ترجیح میدهند که او در قدرت بماند تا اینکه تروریستها اداره سوریه را در دست بگیرند.
اسد پس از آن که هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، سرگئی لاوروف و عباس عراقچی، همتایان روسی و ایرانی خود را که در کنفرانسی در قطر شرکت کرده بودند، متقاعد کرد که مداخله نکنند، متوجه شد که بازی به پایان رسیده است.
طرح رژیم صهیونیستی برای تجزیه سوریه از هفتهها پیش از سقوط اسد به دلیل اینکه میدانست که آتشبس با حزبالله لبنان در مسیر اجرایی شدن است، آغاز شده بود.
در این میان محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات متحده عربی تماس های خود را با جامعه دروزی در سرزمین های اشغالی تشدید کرده و در ۷ دسامبر با«موفق طریف» رهبر معنوی دروزی های رژیم صهیونیستی در ابوظبی دیدار کرد.
یک هفته پیش از سقوط اسد نیز ایالات متحده و امارات در مورد استفاده از ابزار لغو تحریم ها به عنوان ابزاری برای متقاعد کردن اسد به منظور قطع روابط با ایران و بستن مسیرهای سوریه برای انتقال تسلیحات ایران به حزب الله گفتگو کردند.