با توجه به موقعیت ژئوپولیتیک و ژئو استراتژیک کویت ، بررسی وضعیت سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی اجتماعی این کشور از دیرباز به ویژه پس از اشغال کویت توسط صدام حسین و آزادسازی آن به وسیله ائتلاف بین المللی به رهبری امریکا مورد توجه محافل فرهنگی ، دانشگاهی و مراکز پژوهشی بوده است. لذا ضروری است فرصت ها ، تهدیدها و نقاط قوت و ضعف و چالش های فراروی آن کشور مورد بررسی قرارگیرد.
نقاط قوت و فرصت ها:
۱- وجود منابع عظیم نفت و گاز و میدان نفتی بورگان که دومین میدان بزرگ نفتی جهان در خشگی است، به این کشور موقعیت ویژه ای در میان کشورهای نفت خیز بخشیده است.
۲- وجود بنادر بزرگ و مجهز در کویت از جمله بندر الاحمدی ، الشویخ ، شعیبه و بندر عبدالله موقعیت ویژه ای را برای کویت در برقراری ارتباط با کشورهای مهم منطقه و جهان فراهم ساخته است.
۳- مردم کویت به علت برخورداری از رشد فرهنگی و اشتراکات دینی و همسایگی با سه کشور مهم منطقه ( ایران ، عراق و عربستان سعودی ) از موقعیت مناسبی بهره مند هستند . حضور انگلیسی ها در گذشته این کشور موجب آشنایی مردم با زبان انگلیسی شده و مسافرت اکثریت شهروندان کویت به خارج از کشور به ویژه امریکا و کشورهای اروپایی تجربه و خبرگی فراوانی برای آنان ایجاد کرده و زمینه پیشرفت و توسعه این کشور را فراهم ساخته است.
۴- رسانه های گروهی و روزنامه ها و مجلات متنوع و متعدد در کویت و آزادی بیان در آن کشورموجب خودآگاهی شهروندان گردیده و علیرغم فقدان احزاب سیاسی ، باتوجه به تشکیل انجمن ها وجمعیت های فرهنگی اجتماعی و باز بودن فضای دیوانیه ها برای بحث و تبادل نظر در مسایل مختلف شاهد رشد و افزایش آگاهی عمومی درمتن جامعه کویت هستیم.
نقاط ضعف و چالش ها:
۱- اتکاء به اقتصاد تک محصولی نفت که موجب کاهش سایر درآمدهای غیر نفتی و عدم توجه جدی به فعالیت های تجاری در آن کشور شده است.
۲- موروثی بودن حکومت و حاکمیت نسل گذشته بر سرنوشت کشور که موجب عدم بهره گیری از رسانه های گروهی و روزنامه ها و مجلات متنوع و متعدد در کویت و آزادی بیان در آن کشور موجب خودآگاهی شهروندان گردیده و علیرغم فقدان احزاب سیاسی به دلیل وجود جمعیت ها و انجمن های اجتماعی و باز بودن فضای دیوانیه ها موجب رشد و افزایش آگاهی عمومی در زمینه های فرهنگی و اجتماعی نسل جوان و تحصیلکرده گردیده ، علاوه برآنکه اختلافات درون خانواده حاکم همواره به عنوان مانعی بزرگ بر سر راه تصمیم گیریهای کلان و ابتکارات سازنده است.
۳- وابستگی به امریکا و غرب و گسترش پایگاه های نظامی امریکا در آن کشور موجب خدشه دار شدن استقلال کشور و ناتوانی سران حاکم از اتخاذ تصمیمات مستقل گردیده است.
۴- اختلافات مجلس و دولت به دلیل حضورمعارضان سلفی و اخوانی در مجلس که در تمامی دوره ها بروز یافته و به انحلال مکرر پارلمان انجامیده است خود مانع بزرگی برای پیشرفت و توسعه اقتصادی آن کشور تبدیل شد.
۵- علیرغم محدود بودن کویت از نظر جغرافیایی و جمعیتی، ضعف مدیریت به ویژه در مدیریت های کلان کشور و کمبود نیروی انسانی کارآمد کاملا مشهود است.
۶- ادعاهای ارضی عراق و عربستان سعودی همواره موجب نگرانی و احساس نا امنی در بین سران حاکم و مردم کویت گردیده و یکی از دلایل خروج سرمایه ها از آن کشور میباشد.
۷- موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی کویت موجب وابستگی آن کشور از نظر محصولات کشاورزی و دامداری به خارج شده است علاوه بر آنکه از نظر صنایع زیربنایی نیز چندان رشد یافته نیست و در بسیاری از موارد وابسته به دیگر کشورها است.
۸- حضور اتباع خارجی با گرایش ها و فرهنگ های مختلف ، گسترش خرده فرهنگ های مختلف ، موجب گسترش مواد مخدر ، فساد و فحشا شده و تهدید کننده فرهنگ سنتی و اصیل آن کشور میباشد.