در هفته گذشته، پس از آنکه ائتلاف قبایل حضرموت در بیانیه‌ای خواستار خودمختاری حضرموت به عنوان حداقل حق این استان شد، عمرو بن حبریش از کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه عربستان سعودی، خواست تا واکنش نشان داده و گام‌های فوری برای اجرای خودمختاری در استان بردارند و بر عدم بازگشت یا باقی ماندن استان تحت کنترل سایر طرف‌ها به هر نحو تاکید کرد.

در میانه درگیری بین امارات و عربستان سعودی بر سر گسترش نفوذ خود در یمن، به نظر می‌رسد درخواست ائتلاف قبایل حضرموت برای خودمختاری، سیلی عربستان به پروژه جدایی جنوب است که توسط شورای انتقالی طرفدار امارات متحده عربی حمایت می‌شود. این امر می‌تواند به معنای پایان پروژه دولت یکپارچه یمن جنوبی و نابودی کشور یکپارچه یمن جنوبی به دست قبایل حضرموت تلقی شود.

از سوی دیگر، تقاضای قبایل حضرموت برای خودمختاری در این زمان خاص، زمینه‌ساز شکست بسیج نیروهای جنوب و جبهه داخلی علیه صنعا با هدف تحت فشار قرار دادن صنعا برای توقف حملات دریایی علیه منافع رژیم صهیونیستی و آمریکا می‌باشد.

از طرفی دیگر، امارات به شورای انتقالی فشار می‌آورد تا حضور خود را در استان حضرموت تقویت کند تا نفوذ عربستان را در شرق یمن محدود کند؛ امارات با پول‌پاشی و بسیج نیروهای نظامی شورای انتقالی سعی در اخلال در پروژه خودمختاری حضرموت نموده است، اما گویا در مسابقه نفس‌گیر خود با سعودی در حضرموت هنوز نتوانسته است پایگاه اجتماعی خود را در این استان تقویت نماید و از استان‌های دیگر نیروی نظامی جمع‌آوری می‌کند؛ در همین زمینه، یک مقام اجرایی شورای انتقالی متمرکز در امور ادارات وادی و صحرای حضرموت، از تکمیل مقدمات کمیته‌های آماده‌سازی رویدادی به نام «حمایت از نخبگان حضرمی» خبر می‌دهد که قرار است در هفته پیش رو در شهر مکلا برگزار شود؛ شورای انتقالی در نظر دارد به بهانه حمایت از نیروهای نخبه حضرمی در شهر مکلا تظاهراتی گسترده برگزار کند.

در این میان، شورای انتقالی تصمیم گرفته است اتاق عملیات جنگی خود را نیز در مکلا، مرکز اداری استان حضرموت، تشکیل دهد؛ رسانه‌های وابسته به شورای انتقالی گزارش دادند که یگان‌هایی از نیروهای نظامی شورای انتقالی به عنوان «نیروهای مسلح جنوب» به مکلا رسیدند و در اردوگاه تیپ بارشید در غرب مکلا اردو زدند و همچنین نیروهای جدیدی شامل عناصری از العمالقه جنوبی، صاعقه، قوات مکافحه الأرهاب و حزام الأمنی به آنان پیوسته‌اند.

هماهنگی و انسجام این نیروها با تشکیل یک اتاق عملیات در منطقه دوم نظامی تحت نظارت فرمانده تیپ بارشید «عبدالدائم الشعیبی الضالعی» که از نزدیکان الزبیدی است، انجام شده است؛ در همین راستا، عبدالدائم الشعیبی ائتلاف قبایل حضرموت به رهبری عمرو بن حبریش را به دلیل اعلام خودمختاری تحت حمایت عربستان تهدید به آتش کرد؛ الشعیبی در اظهاراتی اعلام کرد که آن‌ها آماده رویارویی با ائتلاف قبایل حضرموت بدون توجه به هزینه آن هستند.

شورای انتقالی به دنبال فشار بر گسترش حضور این مزدوران اماراتی در فلات نفتی حضرموت است؛ اگرچه تحرکات میدانی نشان می‌دهد که شورای انتقالی در حال برنامه‌ریزی برای تشدید تنش نظامی جدید در حضرموت است، اما فرج البحسنی قبلاً در بیانیه‌ای در واکنش به نشست ائتلاف قبایل حضرموت اعلام کرده بود که قصد دارد با این ائتلاف مذاکره کند و از اتحاد خود با مبخوت بن ماضی استاندار حضرموت صرف نظر کند؛ فرج البحسنی نیز در روز جمعه، ۲۹ فروردین ۱۴۰۴، به دعوت طرف سعودی وارد ریاض شده است تا ریاض اقدامات شورای انتقالی و حامی اماراتی آن را در حضرموت خنثی کند.

ضلع دیگر ماجرا مبخوت بن ماضی، استاندار مؤتمری حضرموت، در برگزار کردن نشست شورای تأمین استان برای بحث در مورد آخرین تحولات در روز چهارشنبه هفته گذشته ناکام ماند؛ تعدادی از فرماندهان یگان‌های امنیتی و نظامی وابسته به شورای انتقالی در جلسه‌ای که بن ماضی در مکلا برگزار کرده بود، به این دلیل که بن ماضی قصد خودنمایی به عنوان رئیس شورای تأمین را دارد، شرکت نکردند؛ فرماندهان یگان‌های امنیتی و نظامی وابسته به شورای انتقالی برای شرکت نکردن در جلسه شورای تأمین از فرج البحسنی (معاون عیدروس الزبیدی، رئیس شورای انتقالی) که در چالش با مبخوت بن ماضی است، خط گرفته‌اند.

بن ماضی به دنبال تقویت اقتدار خود است و روز پنجشنبه، ۲۸ فروردین ۱۴۰۴، همراه با تشدید تنش با مخالفانش در حضرموت، از ایالات متحده درخواست حمایت کرده است؛ بن ماضی با هیوستون هریس، مقام سیاسی سفارت آمریکا در یمن، تماس گرفته است و خواستار سفر سفیر آمریکا به استان حضرموت شده است.

در هفته اخیر، همزمان با جریانات اخیر استان حضرموت، یک نهاد جدید حضرمی دیگر در شهر سیون، مرکز وادی حضرموت، با حضور تعدادی از شخصیت‌های سیاسی و قبیله‌ای در استان حضرموت با شواهدی مبنی بر حمایت ترکیه اعلام وجود کردند.

منابع خبری گفته‌اند که نهاد جدید موسوم به «جریان تغییر و رهایی» («تیار التغییر و التحریر») توسط ابوعمر النهدی، از رهبران سابق القاعده، اداره می‌شود؛ گویا اطلاعات ترکیه خود پیشنهاد کرده است که ابوعمر النهدی به عنوان رهبر جریان جدید معرفی شود؛ «النهدی» یکی از برجسته‌ترین جداشدگان از این سازمان (القاعده) در سال ۲۰۱۸ شناخته می‌شود که به او لقب «رفیق الشرع در نبرد در عراق» داده شد که اشاره‌ای به رابطه او با احمد الشرع، سرکرده گروه‌های تروریستی سوریه است که از حمایت ترکیه برخوردار است؛ النهدی اخیراً از ترکیه بازگشته است.

اعلام تشکیلات جدید با حمایت ترکیه نشان‌دهنده ورود بازیگر جدیدی به درگیری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در این استان نفت‌خیز در بحبوحه تشدید رقابت عربستان و امارات برای نفوذ در این استان استراتژیک یمن است؛ سعودی به شدت نگران از پیامدهای ورود ترکیه به ماجرای حضرموت و نزدیکی به مرزهای خود است.

از اخبار قابل توجه این هفته جنوب، اعلام موافقت عربستان سعودی با برکناری احمد عوض بن مبارک است که قرار است جلسه شورای ریاستی برای برکناری بن مبارک ظرف چند روز آینده در ریاض برگزار شود و گمانه‌ها مبنی بر جایگزینی سالم بن بریک، وزیر دارایی فعلی دولت غیرقانونی عدن، می‌باشد. اعلام موافقت سعودی با توجه به حمایت‌های پیشین منطقه‌ای و خارجی نظیر آمریکا از بن مبارک، می‌تواند نشانگر برخی تغییرات اساسی در رویکرد منطقه و آمریکا با دولت عدن باشد.