در هفتههای اخیر، دولت ترامپ با تکیه بر صدها حمله خشونتآمیز که بالغ بر یک ماه است روزانه در یمن انجام میشود، به دنبال از بین بردن قابلیتهای نظامی انصارالله بوده است؛ اما این حملات به اندازهای که غیرنظامیان و زیرساختها را هدف قرار داده، بر تواناییهای نظامی صنعا تأثیری نداشته است.
حملات یمن به سرزمینهای اشغالی نیز برنامههای واشنگتن را برای تشکیل کمربندهای دفاعی به منظور حمایت از رژیم صهیونیستی، هم در سرزمین عربی و هم در دریا، به هم ریخته است؛ در هفتههای اخیر رژیم اشغالگر صهیونیستی و آمریکا از مشارکت کشورهای عربی و خلیج فارس در تلاش برای رهگیری حملات یمن ستایش کردند. این کشورها، بهویژه عربستان سعودی و اردن، به سکوهای دفاعی پیشرفته برای رژیم صهیونیستی تبدیل شدهاند.
از سوی دیگر، پس از سرگیری عملیات یمنیها در حمایت از غزه از حدود یک ماه پیش، عملیات جدیدی در سواحل شرقی یمن به ثبت رسیده است؛ منابع خبری روز چهارشنبه، ۲۷ فروردین ۱۴۰۴، با استناد به گفته کمیته عملیات تجاری بریتانیا، خبر از عملیاتی تقریباً در ۱۰۰ مایلی خلیج عدن دادهاند؛ این عملیات همزمان با افشای مکان ناو هواپیمابر جدید «کارل وینسون» توسط آمریکا، که به گفته آسوشیتدپرس در دریای عرب مستقر و متمرکز است، میباشد.
در صورت وقوع این عملیات از سوی یمن، سوالاتی که مطرح میشود این است که پیام انصارالله در دریای عرب چه میتواند باشد؟ آیا یمن عملیات خود را در سپهری جدید آغاز کرده است؟ آیا متحدان منطقهای صنعا مستقیماً در عملیاتهای پشتیبانی شرکت کردهاند؟ و…
این عملیات ممکن است پیامی قوی برای ناوگان آمریکایی در مورد توانایی نیروهای یمنی برای دستیابی به ناو هواپیمابر جدید «کارل وینسون» قبل از ورود به دریای سرخ داشته باشد؛ با توجه به اظهارات رئیس جمهور آمریکا در مورد گسترش نفوذ «انصارالله» در سومالی که مشرف بر خلیج عدن و دریای عرب است، ممکن است عملیات فوقالذکر این پیام را به ترامپ بدهد که دیگر موضوع «نفوذ» نیست، بلکه همکاری نزدیک بین انصارالله و نیروهای مختلف سومالی است.
صحبتهای اخیر ترامپ در مورد گسترش رویارویی با انصارالله در سومالی نشاندهنده تواناییهای فوقالعاده یمن برای گسترش دایره رویارویی با نیروهای آمریکایی در زمین خود است. رویارویی در سومالی به این معنی است که یمن مهمترین پایگاههای آمریکا در جزیره دیگو گارسیا را که نیروهای آمریکایی در حال حاضر از آن برای حمله به یمن استفاده میکنند، میتواند هدف قرار دهد.
سومالی که در آن سوی خلیج عدن قرار دارد، این روزها به دلیل نگرانیهای آمریکا در مورد همکاری و هماهنگی بین یمن و سومالی مورد توجه بیسابقه آمریکا قرار گرفته است. واشنگتن همچنین در حال بسیج نیروهای نیابتی خود برای انتقال جنگجویان مزدور با تابعیت عمدتاً کلمبیایی به سواحل سومالی به عنوان بخشی از حمایت آنها از نیروهای دولت غیرقانونی عدن با هدف بسیج جبهههای داخلی علیه نیروهای صنعا است.
این موضوع با توجه به اقدام اخیر ایلان ماسک که از راهاندازی سرویس اینترنتی Starlink در سومالی خبر داد و اقدام امارات مبنی بر نصب رادارهای نظامی اسرائیل در سومالی تقویت میشود.
ایلان ماسک، یکشنبه گذشته در پستی در حساب ایکس خود گفت که «سیستم ماهوارهای Starlink اکنون در سومالی در دسترس است»؛ به گزارش رویترز، مصطفی یاسین، مدیر ارتباطات وزارت ارتباطات سومالی، تأیید کرد که این شرکت مجوز فعالیت در این کشور را دریافت کرده است.
اطلاعات و تصاویر هوایی نیز تأیید میکند که امارات رادارهای چند مأموریتی ELM-2084 3D AESA را که توسط شرکت دفاعی اسرائیلی ELTA (یکی از شرکتهای تابعه صنایع هوافضای رژیم صهیونیستی) ساخته شده است، در نزدیکی فرودگاه بوساسو و در مجاورت پایگاه هوایی بوساسو که توسط امارات اداره میشود، نصب کرده است؛ همچنین فعالان رسانهای فیلمهای متعددی را پخش کردند که نشان میداد جنگجویان خارجی که اکثراً کلمبیایی هستند به پایگاه اماراتی بوساسو در پانتلند (منطقهای خودمختار در سومالی) منتقل میشوند.
در این میان، تجاوزات وحشیانه و نابود کردن زیرساختهای یمن در هفته گذشته توسط آمریکا استمرار داشته و در بامداد جمعه، ۲۹ فروردین ۱۴۰۴، بزرگترین حمله هفته پیش به تأسیسات نفتی مستقر در بندر رأس عیسی در استان حدیده منجر به شهادت و مجروح شدن بیش از ۲۵۰ غیرنظامی شد.
در حالی که واشنگتن به دنبال حل کردن مسائل خود با ایران به نظر میرسد، پرونده یمن استثناء بوده است؛ وضعیت در یمن در هفته گذشته به شدت متشنج بود و نه به سمت صلح، بلکه به سمت جنگ متمایل بود؛ تهدید حمله زمینی آمریکا به یمن، بسیج رسانهای، سیاسی و نظامی علیه یمن، انجام ۲۲ حمله هوایی آمریکا در یک روز، ادامه گزینه تشدید تنش نظامی و سیاست تکیه بر راهحل نظامی علیه یمن را نشان میدهد.
با این حال، انسجام مردمی، نظامی و سیاسی در یمن همچنان پابرجاست و هر چه فشار بیشتری بر آن وارد شود، قویتر میشود.