تقسیمات کشوری در بحرین پیش از استقلال به صورت چهار شهرداری به نام های (الحد، المنامه، المحرق و الرفاع ) انجام شده بود . در زمان استقلال بحرین شش شهرداری شامل ( الحد، الرفاع الغربی، جد حفص، المنامه، المحرق و ستره ) داشت. در سال 1984 میلادی وضعیت از شهرداری به منطقه تغییر یافت و به مرور زمان با جدا شدن مناطقی همچون منطقه الحد از منطقه المحرق در 1984 و منطقه مدینه عیسی از منطقه الوسطی در سال 1988 و منطقه مدینه حمد از منطقه جنوبی و الرفاع در سال 1991 بحرین به دوازده منطقه جداگانه شامل ( الحد، المنامه، المنطقه الغربیه، المنطقه الشمالیه، المنطقه الوسطی، المحرق، الرفاع، منطقه الجنوبیه (شامل جزایر حوار)، جدحفص، مدینه حمد، مدینه عیسی و ستره ) تقسیم گردید. در سال 2002 طبق فرمان شماره 17 مناطق به پنج استانداری تبدیل شدند (المحافظه العاصمه، المحافظه الوسطی، المحافظه المحرق، المحافظه الشمالیه و المحافظه الجنوبیه) . نهایتا در سال 2014با تقسیم استان الوسطی بین استان پایتخت (العاصمه) و استان های شمالی و جنوبی تقسیمات کشوری بحرین به چهار استان تغییر یافت که خود به حوزه های انتخاباتی متعدد تقسیم شده اند.( شکل شماره 4)
با توجه به این تقسیمات شهر های مهم به تفکیک استانهای بحرین به شرح ذیل می باشد.
*استان پایتخت ( المحافظه العاصمه)
– منامه
– جد حفص
– ستره
– توبلی
* استان محرق ( المحافظه المحرق)
– المحرق
– الحد
* استان جنوبی (المحافظه الجنوبیه)
– الرفاع
– جزایرحوار
– مدینه عیسی
* استان شمالی ( المحافظه الشمالیه)
– مدینه حمد
– ام النعسان
– عالی
– جد حفص
منامه پایتخت بحرین در دماغه شمال شرقی جزیره بحرین واقع شده است. بندر اصلی منیا سلمان که یکی از اصلی ترین درگاه های تجارت بحرین است در قسمت جنوب شرقی منامه واقع شده است. منامه با توجه به حضور تعداد زیادی از اتباع خارجی که یا برای تجارت و یا برای کار در بحرین به این کشور مهاجرت یا مسافرت کرده اند چه در بحث قومیت و نژاد و چه در بحث دین یک فضای جهان وطنی به خود گرفته است. منامه پایتخت بحرین محل تمرکز تراکم جمعیتی و همچنین استقرار موسسات اقتصادی ، مالی و بانکهای بین المللی هم می باشد. اکثر سفارت خانه ها در نیمه جنوبی منامه واقع شده اند. این شهر به واسطه جاده پل شیخ عیسی بن سلمان از شمال به المحرق دیگر شهر مهم بحرین و محل قرارگیری فرودگاه بین المللی بحرین متصل میگردد هرچند از جنوب نیز به واسطه جاده پل شیخ خلیفه بن سلمان نیز به این جزیره متصل میگردد.
جزیره المحرق سومین شهر مهم بحرین می باشد. این شهر بین سالهای 1810 و 1923 پایتخت بحرین و از ابتدا محل سکونت آل خلیفه بوده است . بعد از انتقال پایتخت به منامه، این شهر بواسطه کارخانه کشتی سازی و تعمیرات آن رونق گرفت. این جزیره در قسمت شمال شرقی جزیره بحرین واقع شده است و از سطح دریا دو متر ارتفاع دارد. این جزیره به واسطه سه پل ( شیخ حمد بن عیسی ، شیخ عیسی بن سلمان، شیخ خلیفه بن سلمان ) به جزیره اصلی یعنی بحرین متصل شده است. المحرق به واسطه وجود فرودگاه بین المللی بحرین ورودی اصلی بحرین به شمار می رود. جزایر ساخته شده اطراف محرق به نام امواج بواسطه سواحل و هتل ها و ساختمان های بلندش شناخته شده اند . محرق از جنوب به الحد که یک مرکز صنعتی بشمار می رود متصل می باشد .
الحد ناحیه ای ماسه ای در جنوب المحرق است که به دلیل خرچنگ های دریایی و دریای آبی روشن شناخته شده است . ساکنان این شهر اکثرا سنی هستند و این منطقه جزء مناطق صنعتی بحرین به شمار می رود . تا قبل از اکتشاف نفت ساکنان این منطقه به صید مروارید و ماهی مشغول بوده اند .این شهر از مناطق مذهبی و فرهنگی بحرین می باشد و عمدتا ساختمان های قدیمی ان را پوشانده اند . همچنین تاسیسات صنعتی بزرگی درقسمت جنوبی ان واقع شده است که منتهی به بندر خلیفه بن سلمان میگردد. زندان الحوض الجاف نیز در این منطقه واقع شده است .
الرفاع که به دو منطقه الرفاع غربی و شرقی تقسیم می شود دومین شهر بزرگ بحرین می باشد. این شهر به دلیل جذابیت های گردشگری همچون قلعه الرفاع و همچنین وجود مجتمع های بزرگ خرید و دو خیابان اصلی خرید مشهور است. همچنان که به دلیل قرار داشتن باشگاه گلف پادشاهی در این شهر ان را به مکانی محبوب برای لذت بردن از ورزش گلف تبدیل نموده است. رفاع غربی عمدتا محل سکونت مقامات عالی و خانواده سلطنتی است . برج معروف ساعت رفاع در قسمت غربی این شهر قرار دارد .
جزیره ستره که از جزایر بسیار مهم بحرین به شمار می رود و تقریبا در قسمت جنوبی منامه واقع شده و شش متر از سطح دریا ارتفاع دارد . مساحت ستره 22.5 کیلومتر مربع می باشد که 36 کیلومتر نوار ساحلی دارد . ستره از طریق جزیره نبیه صالح و جاده پل شیخ جابر الاحمد الصباح به منامه متصل می گردد. این جزیره در گذشته روستایی با باغهای نخل بود که به وسیله چشمه های اب شیرین ابیاری می شد. اما بواسطه توسعه و ساخت و سازخانه های مسکونی به شهر تبدیل شده است و اکنون کمتر اثری از ان نخلستانها بجاست . علاوه بر این ستره اکنون به بندر اصلی صادرات محصولات نفتی بحرین تبدیل شده است و از طریق خط لوله به پالایشگاه بحرین متصل است . یک بخش صنعتی نفتی که متعلق به باپکو می باشد در قسمت جنوبی و یک بخش صنعتی نیز در شمال آن قراردارد.
مدینه عیسی عمدتا شامل ویلاهای مرفه و تازه بنا شده است . این شهر محل سکونت قشر طبقه متوسط و تحصیل کرده بحرین است . شهر عیسی به بازار سنتی ان معروف است. بسیاری از مدارس خصوصی بحرین همچون مدارس هندی ها، پاکستانی ها ، مدرسه بیان بحرین و… و همچنین دانشگاه بحرین در یک منطقه از مدینه عیسی متمرکز شده اند . مدرسه ملی رانندگی و دفتر مرکزی اداره راهنمایی و رانندگی، وزارت آموزش و پرورش، ایستگاه پخش رادیو تلویزیون و ورزشگاه ملی بحرین در این شهر واقع شده اند .
شهر عالی یکی از شهرهای بزرگ بحرین و متعلق به استان شمالی آن میباشد که اولین ساخت و سازها در ان از سال 1970 اغاز شد و به سرعت در حال رشد و توسعه می باشد . این شهر به دلیل وجود تپه ماهور های باستانی مشهور است که مدفن اثار باستانی بسیاری بوده است. همچنین سفالهای دست ساز این شهر مشهور می باشد. این شهر محل استقرار تعدادی از خانواده های متوسط و عالی بحرین است.
ام النعسان که یک جزیره خصوصی متعلق به نخست وزیر خلیفه بن سلمان می باشد تقریبا خالی از شهروندان عادی است و بجز سه کاخ متعلق به پادشاه و مساحتی از باغها پیشرفت چندانی نکرده است . همچنین این جزیره در حاشیه غربی بحرین محل اتصال بحرین به عربستان از طریق جاده پل ملک فهد است.
الحوار و 15 جزیره اطراف آن محل اختلافات ارضی بین بحرین و قطر است حدود 19 کیلومتر طول دارد و تقریبا 1.5 کیلومتر عرض که فاقد سکونت است و تنها پرندگان مهاجر در آن سکونت دارند. هرچند اکنون برخی تاسیسات گردشگری در ان توسعه یافته است .
جد حفص که در گذشته روستای مرفهی بود از بزرگترین حومه های منامه به شمار می رود و به دلیل وجود نخلهای خرما و تولید داروهای گیاهی مشهور است. ساکنان ان اغلب اعراب بحارنه می باشند . این شهر به دلیل نزدیکی به منامه میزانی از تراکم جمعیتی منامه را در خود جای داده است .
مدینه حمد که به نام حمد بن عیسی ال خلیفه، پادشاه کنونی بحرین نام گذاری شده است در بخش مرکزی این کشور و در سال 1984تاسیس شد . این شهر بیشتر برای سکونت افرادی که قادر به اسکان در مناطق گران قیمت شهر نیستند و همچنین کاهش تراکم در شهر های پرجمعیت بحرین بنا شده است . این شهر نمادی از چند فرهنگی و تنوع مذهبی است مسکن های عمومی (نوعی مسکن ارزان انگلیسی) در این شهر برای سالها پناهگاه تعداد زیادی از پناهجویان در بحرین بوده است .