مجمع الجزایر بحرین سرزمینی بیابانی، خشک و اغلب شوره زار است. جزیره اصلی یعنی بحرین فاقد عوارض زمینی خاصی می باشد و دارای یک توپو گرافی نسبتا مسطح ، متشکل از دشت بیابانی می باشد. عوارض محدود و پستی بلندی های این سرزمین از بیرون زدن سنگ اهک ، صخرها و همچنین پدید آمدن رودخانه های فصلی کم عمق به وجود آمده است . سنگ آهک ها را شوره زار ها پوشانیده اند و صرفا درختان خار و سخت ترین پوشش گیاهی بر روی آن روییده است . مرتفع ترین عارضه زمینی موجود در بحرین جبل الدخان در بخش مرکزی آن با ارتفاع 135 متر از سطح دریا می باشد . بستر اصلی میدان نفتی بحرین نیز در مجاورت جبل الدخان واقع شده است . و علت دود ایجاد شده بر روی این قله آتش فشانی دریایی را ناشی از نشت گاز از این بستر نفتی به آن میدانند.
تنها راه ارتباط زمینی بحرین با کشور های همسایه پل ملک فهد است که جزیره بحرین را از طریق جزیره ام النعسان به عربستان سعودی متصل می گرداند. درعین حال بحرین به واسطه دیگر جاده پلها جزایر خود را به مرکز و یکدیگر متصل نموده است .
دور تا دور بحرین را اب های کم عمق معروف به خلیج بحرین تشکیل می دهد . بستر دریای مجاور بحرین عمدتا سنگی بوده و قسمت شمالی آن که به آب های عمیق تر خلیج فارس متصل است عمدتا پوشیده از صخره های مرجانی می باشد .
در هیچ یک از جزایر این کشور رودخانه یا نهر دائمی دیده نمی شود . صرفا طوفانهای سیلابی در زمستان باعث طغیان رودخانه هایی می شود که در طول سال خشک هستند . تنها مقدار کمی از این این باران ها برای آب شرب یا آبیاری زمین های کشاورزی محدود بحرین ذخیره می شود.
در شمالی ترین بخش بحرین و جزایر مجاور آن تعداد زیادی چشمه های طبیعی آب شیرین ( که کمی مزه تلخی می دهد) وجود دارد. این چشمه ها در زیر خلیج بحرین تا سواحل عربستان گسترانیده شده اند و در زمان های دور باعث شکل گیری تمدن در مجاورت این منابع اب شیرین شده است . هرچند شوری ان اکنون افزایش یافته است اما در کنار کارخانه های آب شیرین کن از این چشمه ها نیز برای آب شرب و ابیاری استفاده می شود. بواسطه این چشمه ها در امتداد نوار شمالی به طول 5 کیلومتر سرزمین حاصلخیزی شکل گرفته است که در آن انار ، رطب ، بادام و انجیر کشت می شود .
درمجموع 11.3 درصد مساحت بحرین را بافت گیاهی تشکیل می دهد . طبق اطلاعات سال 2016 اراضی قابل کشت2.1 در صد ، محصولات زراعی دائمی 3.9 درصد، مراتع دائمی 5.3 درصد از این بافت سهم دارند. و در مجموع حدود 7 درصد مساحت بحرین را باغات و بافت اشجاری شکل می دهد و 88 درصد دیگر زمین های آن را شنزار ها و صحرا شکل می دهد .
بافت سنتی شهری بحرین را خانه های آجری سنتی با حیاط مرکزی و برجهای بادی به سبک معماری جنوب ایران و بازارهای سر پوشیده همچون شهر منامه و… شکل داده است. و بافت جدید آن ، شامل آپارتمانهای چند طبقه و سوپر مارکت ها وهتلها و … می شود.